Flexibel, stabiel en gratis

Van de gemiddelde beheerorganisatie worden flexibiliteit, stabililiteit en geen rekeningen verwacht. En dat alles bij een groeiende hoeveelheid te beheren systemen die ook nog steeds complexer worden. Misschien is het ook de reden dat je op deze site terecht bent gekomen. Gaat agile beheer hier een oplossing voor bieden? Nee, is mijn korte antwoord. Het gaat wel helpen, is mijn iets langere antwoord. Want één van de belangrijke zaken waar agile beheer bij kan helpen, is de betrokkenheid van de opdrachtgever vergroten.

Nu ontstaat daardoor geen opdrachtgever die alle wensen plots laat varen máár er ontstaat wel begrip voor elkaars leefwereld. Let wel, ik schrijf hier heel bewust ‘elkaars leefwereld’. Want het gaat twee kanten op. Ook vanuit de beheershoek moet begrip ontstaan voor de opdrachtgever. Deze heeft het ook niet makkelijk, moet op zijn niveau allerlei beslissingen uitleggen en heeft dan ook nog een onwillige beheersafdeling die maar niet doet wat hij wil. Hoe moeilijk kan het nou zijn om gewoon een nieuwe versie van Dropbox te installeren? Thuis is het toch ook zo snel gedaan? En hij heeft al zoveel gezeik met alles wat niet lukt.

Terugkomend op het begrip wat wederzijds moet groeien. Het is onmogelijk om te haten dat wat je begrijpt, las ik ooit ergens en ik geloof ook wel dat het waar is. Op het moment dat er begrip ontstaat, ontstaat er ook ruimte voor dialoog. Ja, wederom gaat agile beheer richting het zweverige, hoezeer ik het ook probeer te voorkomen met mijn bèta-inslag. Maar in die dialoog kan in gezamenlijkheid een afweging worden gemaakt tussen flexibel, stabiel en gratis. Misschien geeft het zelfs ruimte om een paar van die kleine problemen die elke dag voorbij komen op te lossen. Ik weet het niet, misschien geeft het zelfs ruimte om er samen iets moois van te maken. Maar dan ook weer, ik droom wel eens meer.