Drie kernwaarden van agile beheer

Ik zoek altijd naar de essentie van zaken. Hoe meer overbodige dingen je wegschaaft, des te makkelijker wordt de rest – en ik houd van makkelijk. Daarom ging ik op zoek naar de essentie van agile beheer. Wat definieert agile beheer nu precies? Uiteindelijk kwam ik uit op drie kernwaarden.

1. We zijn mensen

De allerbelangrijkste kernwaarde: we zijn mensen. Het wordt makkelijk vergeten, maar achter elk schakeltje in het proces, op elke plaats waar FTE staat en achter elke functie-omschrijving zit een mens van vlees en bloed. Een mens met dromen, verlangens, slechte dagen, goede dagen, negatieve kwaliteiten, positieve kwaliteiten en een unieke kijk op de wereld. Binnen agile beheer beseffen we dat we allemaal mensen zijn, en we behandelen elkaar dan ook als zodanig.

2. We werken met elkaar als partners

Stel je eens voor dat ieder stel dat trouwt, een SLA met elkaar zou afsluiten. Hoe zou zo’n relatie er dan uitzien?

‘Maar in versie 3 van de SLA staat dat je op woensdagen het eten hebt gekookt als ik thuis kom.’
‘Weet je wat jij kan met je SLA?’
‘Ik ga de boeteclausule effectueren!’

In liefdesrelaties werkt een SLA niet (hoewel Sheldon in ‘the Big Bang Theory’ het wel probeert) en is het hooguit een bron voor grappige verhalen. Waarom zou dit in werkrelaties dan wel de oplossing zijn? Heb je dan opeens met robots te maken, in plaats van met mensen?

Binnen agile beheer werken we samen als partners. Dat is echt iets anders dan opdrachtgevers en opdrachtnemers die volgens een SLA communiceren. Uiteraard spreek je als partners wel uit wat je verwachtingen, wensen, allergieën en belangen zijn. Hoe kan je anders samen werken?

3. We bieden flexibiliteit én stabiliteit

Anders dan in een ontwikkeltraject, is er in beheer al een applicatie die door gebruikers wordt gebruikt. Deze gebruikers vinden twee dingen heel irritant: als het systeem het niet doet en als het systeem niet doet wat ze willen. Gelukkig springt agile beheer hier op in, door te streven naar flexibiliteit (zodat het systeem doet wat de gebruiker wil) en stabiliteit (zodat het systeem het überhaupt doet).