Agile beheer mythes

Zoals zo vaak het geval is, zwerven er ook rond agile beheer diverse mythes rond. Het zijn uitspraken die je soms hoort, waarbij sommigen de plank nét misslaan en anderen gewoon totaal niet kloppen. Hieronder zet ik er een paar op een rijtje. Mocht je zelf dergelijke mythes tegenkomen, of uitspraken horen waarover je twijfelt, dan hoor ik dat graag van je (onderaan kan je reageren). Wie weet kunnen we samen nog meer helderheid scheppen in de wereld van agile beheer.

We hebben geen SLA meer nodig

Echt gehoord in de dagelijkse praktijk: ‘als we agile beheer hebben, hoeven we geen afspraken meer te maken over uptime of reactietijden op storingen. We doen alles op vertrouwen.’ Nou, complimenten aan de consultant die dit verkocht heeft gekregen maar uiteraard is dit niet waar – en ook niet handig. Ook wanneer je agile beheer doet, moet je afspraken maken over wat je van elkaar verwacht en waar je elkaar op kan aanspreken. De insteek is bij agile beheer wel anders. Je moet daarin de SLA meer zien als een ondergrond, waarop met vertrouwen en respect voor elkaars situatie verder wordt gebouwd. Het is dus geen doel maar een middel, geen eindresultaat maar een vruchtbare bodem.

Als we agile beheer doen, gaat alles goed

Nee hoor, dat gaat het niet. Je kan in iedere situatie tegen problemen oplopen, agile of geen agile. Deze uitspraak is helaas symptomatisch voor de oude beheer-denkwijze. ‘Wanneer we proces goed hebben ingeregeld, de wijzigingen zo gecontroleerd mogelijk uitvoeren en alles (en dan bedoel ik ook echt alles) in ogenschouw nemen, hebben we de zaak onder controle, gaat alles goed en hebben we eindelijk rust.’ Beheer-organisaties streven al jaren naar die eindsituatie en dat kunnen ze doen tot ze een ons wegen, want in de praktijk wordt die situatie nooit gehaald. Met agile beheer omarm je de verandering en richt je de organisatie hierop in. Ofwel, je mikt nooit op de rustige tijden maar juist op de verandering. Geen ‘eindelijk rust’-moment voor de agile beheerder dus, maar in plaats daar van veel meer rust gedurende het gehele proces. Ook als er af en toe dingen misgaan…

We kunnen pas over op agile beheer als we alles op orde hebben

Dit is een mooi argument om verandering tegen te houden. Er is namelijk altijd wel iets te verzinnen waardoor je niet over gaat. Voordat je alles op orde hebt, ben je jaren verder, helemaal als je de definitie van ‘alles’ lekker laat schuiven. Nee, als je de basis op orde hebt (een product owner, een backlog, een team en een scrum master) dan kan je gewoon beginnen. Vanaf daar zal je uiteraard wel verder moeten ontwikkelen. Maar daar is agile beheer nou net zo goed in.

We kunnen nu ook zonder contracten

Nou… Hoe zal ik het zeggen… Weet je nog wat ik zei over de SLA? Afspraken vastleggen is in alle gevallen zinvol, je moet immers altijd een onderlegger hebben voor de samenwerking met je partners. Een contract is daar een uitermate geschikte vorm voor. Maar blijf denken aan dat verschil tussen doel en middel. Een contract een middel is om de samenwerking vorm te geven en geen doel op zich.

Nu hoeven we nooit meer…

Elke zin die in het kader van agile beheer begint met ‘nu hoeven we nooit meer’ zou onmiddellijk grote alarmbellen en zwaaiende sirenes moeten doen afgaan. Over het algemeen doe je met agile beheer namelijk gewoon dezelfde dingen. Wel op een andere manier, maar toch: ook de saaie, monotone dingen blijven gewoon bestaan. Sorry.

Al het beheer moet agile gedaan worden

Nee, gewoon nee. Er zijn zat situaties voor te stellen waarin een agile beheer organisatie helemaal niet de beste oplossing is. Een wijs persoon kijkt naar de sterke kanten van agile en besluit of dit toe te passen is op zijn organisatie.